NO
Hjem > Oppdag Internett via satellitt > En løsning for å redusere det digitale skillet

En løsning for å redusere det digitale skillet

Intervju med Olivier Anstett, Deputy Director Media and Value Added Services i EUTELSAT.

Hvordan vil du beskrive Eutelsat og Tooway bare med noen få ord?
Eutelsat er et fransk selskap som er ledende i Europa og den tredje største operatøren i verden når det gjelder telekommunikasjon via satellitt. Med den nye KA-SAT-satellitten som ble lansert i 2010, kan Tooway-tjenesten gi universell bredbåndstilgang for folk i Europa, Nord-Afrika, Tyrkia og Midtøsten som i dag ikke har mulighet til å få en tilfredsstillende Internett-tilkobling.

Hva kjennetegner denne satellitten?
Det er den første europeiske satellitten som er utviklet eksklusivt for Internett. Den bruker et frekvensbånd kalt Ka, som er mye mer konsentrert enn Ku-båndet, og som sender større datamengder gjennom smalere stråler. KA-SAT-satellitten består av totalt 82 spotstråler, hvorav 4 av disse dekker hele Norge. Når man kombinerer disse to teknologiene, oppnår man en kapasitet som er mer enn 30 ganger så stor som kapasiteten til tradisjonelle satellitter. Derfor reduserer det kostnaden betydelig for sluttbrukeren.

Hvorfor er det viktig å ha tilgang til bredbånd?
Det å være koblet til Internett betyr at du har tilgang til over 600 millioner globale nettsteder, og at du kan kommunisere med hvem som helst i verden. Bredbånd gir deg en enkel, rask og pålitelig Internett-tilgang som gjør at du kan finne tekster, musikk, bilder, videoer og filmer. Det å ikke ha tilgang til Internett er et handikap som vi kaller det digitale skillet. Med Tooway via KA-SAT-satellitten anslår vi at 30 millioner personer nå kan få tilgang til Internett på steder det ikke er mulig gjennom det regionale ADSL-nettverket.

Tilbyr Tooway virkelig bredbånd til abonnentene?
Bredbånd fra Tooway er like bra som, om ikke bedre enn, ADSL, der kvaliteten på tjenesten avhenger av avstanden mellom abonnenten og tilgangsserveren. Vi tilbyr kundene en maksimumshastighet på 20 Mbit for nedlasting og 6 Mbit for opplasting. Kapasiteten til ADSL er rundt 1 Mbit (ADLS med 1 mbps), noe som er seks ganger mindre.
I USA har de nylig utarbeidet en rapport om utviklingen av Internett-tilgangen i landet, der tilsynet for telekommunikasjon (Federal Communication Commission) fant betydelige forbedringer når det gjaldt kvaliteten på satellitt-Internett, særlig med hensyn til hastighetene som ble tilbudt. Tilsynet la til at mange Internett-leverandører som har spesialisert seg på dette feltet, faktisk gir deg de hastighetene de annonserer med – eller til og med mer – noe som ikke alltid er tilfellet for andre Internett-teknologier.

En tilgangshastighet på 1 Mbit kan vel være nok til moderat nettbruk og sending av mindre tunge filer?
Selvsagt. Men ettersom Internett består av utallige og samtidig økende muligheter, for eksempel “skysystemer” eller deling av data i “drop box”-programmer, er det synd å ikke benytte seg av dem.

Mange nettbrukere klager over at de ikke får den hastigheten Internett-leverandøren lover dem. Hvordan er det med Tooway?
Vi holder det vi lover. Nedlastingshastighetene og tilgangshastighetene samsvarer med det du får. Vi forsøker simpelthen å fordele ressursene likt mellom gruppen av abonnenter. Nedlasting av HD-filmer kan for eksempel ta litt tid. Derfor inneholder to av pakkene våre ubegrenset bruk om natten, mellom 23.00 og 07.00, når det er mindre trafikk. Det er bare spilling av nettspill i sanntid som ikke er kompatibelt med satellitt-Internett. Dette skyldes at tiden det tar fra en spiller utfører en handling, til handlingen iverksettes i spillet, forsinkes med omtrent et fjerdedels sekund på grunn av tiden lyset bruker på å reise fra parabolantennen til satellitten og tilbake.

Kan kostnadene deres sammenlignes med ADSL-bredbånd?
De er svært attraktive og starter på 299,– per måned. I tillegg finnes det noen steder støtteordninger med formål å redusere det digitale skillet, der du kan få økonomisk støtte til kjøp av utstyret du trenger for å installere satellitt-Internett. Du finner nærmere informasjon om dette i delen (kommer senere). Tooway tilbyr abonnentene mulighet for å leie parabolantennen som trengs for å koble seg til KA-SAT-satellitten, hvis de ikke ønsker å kjøpe den.

Hvordan abonnerer jeg på bredbånd via satellitt med Tooway?
Bare kontakt en av de faglærte og autoriserte forhandlerne av Tooway-løsninger på telefonnummer … (kommer senere). De kan installere parabolantennen, koble til datamaskinen din og foreslå tilleggstjenester for deg, for eksempel Triple Play-tjenester, som i tillegg til Internett også gir deg tilgang til TV-kanaler via satellitt og IP-telefoni (Voice over IP).

Kan jeg installere parabolantennen på egen hånd?
Ja, det kan du. Hvis du laster ned gratisappen KA-SAT Finder til en iPhone eller Android-mobil, kan du undersøke forbindelsen til Tooway fra huset der du vil bruke satellitt-Internett. Appen gir deg også instruksjoner om hvordan du monterer parabolantennen. Dersom parabolantennens innstillingsvinkel imidlertid krever at den plasseres på et sted som er vanskelig å komme til, for eksempel på taket, anbefaler vi at du overlater dette til en montør som er godkjent av Tooway, for å sikre at dette utføres på en trygg måte.

Fungerer parabolen i all slags vær?
KA-SAT-satellitten har 82 kraftige spotstråler, noe som gjør den mye mindre følsom for værforhold enn forgjengerne. Det må være ekstremt dårlig vær for at satellittforbindelsene skal bli forstyrret. Tooway-parabolantennen fungerer til og med perfekt under flere cm med snø.

Utgjør den noen helsefare for de som bor i nærheten?
Nei. Strålingen fra parabolantennen er mye svakere enn strålingen fra for eksempel en vanlig mobiltelefon, og den er dessuten rettet mot KA-SAT-satellitten.

Noen siste ord?
EU-kommisjonen har i sin siste rapport om den digitale dagsordenen slått fast at tilgang til bredbånd via satellitt utgjør et riktig skritt i kampen for å redusere det digitale skillet. Kvaliteten på satellittforbindelsen via KA-SAT er revolusjonerende, noe som igjen understreker hvor viktig en slik løsning er. The 2013 Measuring Broadband America, Consumer wireline broadband performance in the U.S., February 2013, Federal Communication Commission (FCC)..

En løsning fra Eutelsat

RASKT

Satellittbredbånd rett hjem til deg

FOR ALLE

Fleksible priser for enhver lommebok

OVERALT

Tilgjengelig overalt i Norge, uansett hvor du bor

Enkelt

Du trenger bare å koble satellittmodemet til datamaskinen!

Slik fungerer Internett via satellitt, Bredbånd via satellitt, Et alternativ til ADSL, Internett i områder uten dekning, Internett på hytta, Økonomisk støtte til Internett, Tooway Satelitt Bredbånd, Bredbånd Norge, Bredband via parabol, Internett via parabol, Satellitt internett.